Fibernet - Find det bedste og billigste her
√ 0 kr. i oprettelse √ 0 mdr. binding. √ Router inkluderet
√ 0 kr. i oprettelse √ 6 mdr. binding. √ Router inkluderet
√ 0 kr. i oprettelse √ 6 mdr. binding. √ Router inkluderet
√ 0 kr. i oprettelse √ 6 mdr. binding. √ Router inkluderet
√ 0 kr. i oprettelse √ 6 mdr. binding. √ Router inkluderet
√ 0 kr. i oprettelse √ 6 mdr. binding. √ Router inkluderet
√ 0 kr. i oprettelse √ 0 mdr. binding. √ Router inkluderet
Fibernet guiden 2023
Fibernet anses også for at være en underinddeling til det store bredbåndsnet. Der er dog en ret stor forskel på fibernet og på bredbånd, som mange ikke kender til. I denne artikel kan du læse mere omkring, hvad fibernet er, samt hvilke fordele der er forbundet med dette.
Generelt om fibernet
Fibernet er en relativt ny form for kabel, der i andre sammenhænge også kaldes for lyslederkabler og optisk fiber. Dette bliver de kaldt, fordi at de transporterer signalet gennem lys. Det er også af den årsag, at man kan nå rigtig høje hastigheder ved denne type af kabel.
Det er ikke alle steder i Danmark, at det er muligt at få fibernet. Om du kan få fibernet eller ej, afhænger meget af, hvor du er bosat. En af de steder hvor fibernet adskiller sig fra traditionelt bredbånd, er ved at upload og download hastigheden er den samme. Fibernet er i generelt hurtigere end traditionelt bredbånd, ligesom det godt kan fremstå noget mere problemfrit end traditionelt bredbånd.
Ulemper og fordele ved Fibernet
Der er som sådan ikke nogle ulemper ved fibernet. Det er, at det ikke er tilgængeligt for alle. Derfor bør du altid tjekke op på, om det er tilgængeligt i dit område, inden du bestiller.
Der er rigtig mange fordele ved fibernet. Det påvirkes for eksempel ikke af, at der er flere på af gangen, og så er det rigtig hurtigt. Generelt også noget hurtigere end traditionelt bredbånd. Med fibernet får du altså en hurtig og stabil hastighed. Der er efterhånden mange udbydere af fibernet i Danmark. Blandt udbyder YouSee det.
Her på Gobredbaand.dk kan du sammenligne priser på bredbånd og fibernet. Vi har lavet en nem og overskuelig guide, hvor du kan få et overblik over markedet for bredbånd. Vi har samlet alle de bedste abonnementer i en let og overskuelig oversigt, hvor du let kan sammenligne specifikationer og abonnementer med hinanden.
Fibernet er den hurtigste form for internet, der findes på markedet. Forbindelsen benytter lysledere, som sørger for lynhurtigt fiberbredbånd. Men hvilken leverandør af fibernet skal du vælge, hvordan foregår installationen, og hvilken hastighed skal du vælge på fibernettet til din bolig. Læs med, og få alt at vide om fibernet.
Internetforbindelsen er blevet en lige så vigtig livsnerve i den moderne husholdning som elektricitet, vand og varme. For alt det, som vi før modtog på antenner, er for længst blevet en integreret del af internetforbindelsen.
Samtidig er flere og flere ting i hjemmet bliver koblet på det Internet-of-Things, som kommer til at spille en vigtig rolle for vores hverdag i fremtiden. Og ingen kan undvære det kæmpe leksikon som Google er i hverdagen.
Derfor er det vigtigt, at du har en god, stabil internetforbindelse med en tilpas høj hastighed til, at hele husstanden kan streame deres favoritserier, spille online med kammeraterne, bruge de sociale medier, tale med vennerne over FaceTime, holde møder på Zoom og udnytte alle de andre muligheder for kommunikation, underholdning og informationssøgning, som der findes på internettet – samtidig!
Skal det være muligt i hverdagen – og skal der stadig være båndbredde til overs til fremtidens tjenester – kræver det en ekstrem høj båndbredde.
Den kan du sikre dig med en fibernet-baseret internetforbindelse.
Hvad er fibernet?
Fibernet, fiber-bredbånd eller internet-fiber – kært barn, mange navne – leveres til din husstand via et optisk fiber-kabel, også kaldet et lyslederkabel. Det er et kabel, hvor der i steder for kobber sidder en meget transparent plastik-leder inde i kablet. Det et det, der udgør selve fiberen.
I modsætning til kobber og andre metaller er der kun en forsvindende lille modstand i fiber-kablet. Derfor kan de datapakker som internetforbindelsen består af, transporteres lynhurtigt over selv meget store afstanden som lysimpulser.
Det er derfor, du kan få så svimlende høje hastigheder på internetforbindelsen via et fiberkabel.
Hvad er forskellen på bredbånd og fibernet?
Der er ingen forskel på bredbånd og fibernet. Bredbånd er betegnelsen for internetforbindelser med stor båndbredde, og her er fibernet den bredbåndsforbindelse på markedet, som kan levere den allerstørste båndbredde i dag.
Så det er ikke helt forkert at sige, at bredbånd og fibernet er det samme. Ja, faktisk er det kongen inden for internetforbindelser.
Hvad høj er den højeste fibernet-hastighed?
Det betyder, at du i dag kan få fibernet-hastigheder på op til 1.000 Mbit/s – og at teknologien sagtens kan håndtere endnu højere hastigheder. Det er 100 gange så hurtigt som en kobberbaseret 10/1 Mbit/s ADSL-forbindelse på en gammel telefonledning.
I modsætning til ADSL-forbindelsen er fibernet samtidig en synkron forbindelse. Det betyder, at der ikke er forskel på download- og upload-hastigheden, når du anvender fiber til dit internet.
Du kan dog sagtens få fibernet med lavere hastigheder. Således tilbyder mange internetudbydere fibernet-løsninger helt nede fra 10/10 Mbit/s og opefter.
Du kan dog også få asynkrone fibernet-forbindelser – typisk på de højeste hastigheder. Således er 1000/500 Mbit/s en populær internetpakke hos mange udbydere, fordi den giver maksimal båndbredde på download, og rigelig med båndbredde til de gange, hvor du har behov for at uploade selv store filer.
Fibernet priser
Fordelene ved fibernet afspejler sig naturligvis i en højere pris på en fibernet-baseret internetforbindelse. Konkurrencen på fibernet har dog banket priserne på billigt fibernet gevaldigt ned i løbet af de senere år.
For på grund af den såkaldte bredbåndspulje, der skulle sikre økonomi i at få lynhurtige fibernetforbindelser rullet ud i Udkantsdanmark, har flere og flere aktører meldt sig på banen – og har kunnet få opbygget en fornuftig forretning ved at få tilskud til at opbygge deres egen fibernet-infrastruktur.
Derfor koster de billigste fibernet-forbindelser i dag stort set det samme som de hurtigste ADSL-forbindelser – vel og mærke med en langt højere båndbredde, der tilmed er synkron.
Tjek listen her øverst på siden over fibernetudbydere, og se hvor billig en fibernet-forbindelse, du kan få i øjeblikket, der hvor du bor.
Kan jeg få fibernet?
En af de store gevinster ved den – nu lukkede – bredbåndspulje har været, at det er til at få lynhurtigt fibernet over stort set hele landet. Så har du set gravemaskiner køre langs vejrabatterne i dit lokalområde i løbet af de seneste år, har det med garanti været fibernet, de har været ude at grave ned.
Så spørgsmålet om, hvorvidt du kan få fiber, der hvor du bor, kan oftest besvares med et ja. Spørgsmål er ofte i stedet, hvilke udbydere der tilbyder fibernet i dit lokalområde.
Har du fundet en billig udbyder i listen oven for, er det derfor en god ide at gå ind på deres hjemmeside, og tjekke om de kan levere fibernet på netop din adresse.
Der kan dog også være lokale udbydere, der er lige så billige med deres fibernet, som de fibernet-udbydere du kan finde i vores liste. Tit er det en af de små, lokale kabel-tv og antenneforeninger, der ikke er blevet opkøbt af Stofa eller Waoo, som udbyder deres eget fibernet i området.
Så tjek eventuelt de lokale Facebook-grupper for dit område, eller hør naboerne om, hvor de får deres fibernet fra.
Alternativer til fiber-internet
Hører du til et af de yderområder, som ikke fik gavn af bredbåndspuljen, kan du tit få internet via enten en ADSL-forbindelse over de gamle telefonkabler. Det koster næsten det samme som fibernet i dag, men kører med en væsentlig lavere hastighed.
De fleste steder kan du også få mobilt bredbånd. Her er hastigheden stort set den samme som på en ADSL-forbindelse, hvis du bor inden for rimelig afstand fra mobilmasten. Ellers er hastigheden meget langsommere.
Netop mobilt bredbånd bliver mere og mere interessant i takt med at det nye 5G mobilnetværk rulles ud over hele landet. Her vil du få adgang til internethastigheder, der kan konkurrere med hastighederne på internet-fiber – igen afhængig af afstanden til mobilmasten.
Den største forskel på kablet og mobilt internet er afregningsformen. For hvor det på kablet internet er hastigheden på forbindelsen, der bestemmer prisen, afregnes mobilt internet efter forbrug.
Så vil du have det bedste og billigste internet, skal du vælge en fibernet-forbindelse, der hvor du har mulighed for det. Også selv om abonnementet på papiret er en smule dyrere end både ADSL- og mobile bredbåndsforbindelser. For du får meget hurtigere internet for pengene.
Hvad koster fibernet installation i pris?
Prisen på fibernet oplyses oftest som et fast månedligt abonnementsgebyr, der er afhængig af båndbredden på det valgte abonnement.
Dertil skal lægges et oprettelsesgebyr, som dækker tilslutningen til fibernettet i lokalområdet, samt det udstyr som bruges til at modtage og fordele fibernetforbindelsen i din bolig.
Her kan der være endog meget stor prisforskel på, hvad det koster at få at få lagt fibernet ind.
Hos nogle udbydere får du både gratis installation og gratis udstyr – ligesom mobilselskaberne engang gav mobiltelefoner helt gratis væk for at kapre kunder fra konkurrenterne.
Andre steder betaler du op til flere tusinde kroner i tilslutningsafgift.
Prisen for tilslutning til fibernettet i dit område kan også være påvirket af konkurrencesituationen. Større udbydere som f.eks. Waoo har det med at give installationen gratis i de områder, hvor de kæmper med andre – og måske mere lokale – udbydere om kunderne. Eller der, hvor de er kommet til, efter en anden udbyder har rullet fibernet ud med tilskud fra bredbåndspuljen.
Så alt efter konkurrencesituationen i dit lokalområde, kan installation af fibernet koste fra 0 og helt op til 5.000 kroner.
Hvad koster det at få gravet fibernet ned?
Nogle fibernetudbydere tilbyder kun at levere fibernet til det sted i boligen, der ligger nærmest offentlig vej.
Passer det ikke med dine øvrige installationer i boligen, er du nødt til selv at få bekostet en nedgravning fibernettet på din egen grund.
Er fibernetudbyderen først ved at etablere sig i området, kan du tit lave en aftale med det firma, som graver fibernet ned for det pågældende selskab. De laver så nedgravningen, og sender en faktura til dig.
Er fibernettet allerede etableret, skal du i stedet hyre en lokal entreprenør til opgaven. Her betaler du typisk en timepris som inkluderer både mandskab og minigraver. Samt for de materialer som skal bruges. Typisk fiberkabel og trækrør.
I begge tilfælde er det en god ide at få et fast tilbud først – og at spørge om prisen hos flere forskellige entreprenører, før du beslutter dig.
Du kan også vælge at leje en minigraver hos en maskinudlejning, og selv grave fibernettet ned. Det kræver dog, at du dels har købt trækrør og et passende fiberkabel, og dels har styr på, hvor alle øvrige installationer er gravet ned på din grund. Rammer du et vandrør, et elkabel eller en telefonledning, kan du hurtigt få en dyr erstatningssag på halsen.
Så selv om det er billigere at gøre det selv, er nedgravning af fibernet noget, du bør overlade til fagfolk.
Fibernet udbydere
Som allerede nævnt findes der i dag et stort antal fibernet-udbydere. Det er dog langt fra alle, der er landsdækkende.
Derfor er det meget forskelligt, hvilke fibernet-udbydere du kan få fibernet fra i dit lokalområde. Typisk er udvalget størst i de større byer, mens de mindre byer og landdistrikterne oftest kun har en enkelt eller to udbydere at vælge imellem.
Det har naturligvis indflydelse på prisen på fibernet i dit område. Dog er det typisk kun prisen på installationen, de konkurrerer på. Abonnementsprisen er oftest den samme, uanset om du bor langt ude på landet eller inde i byen.
Se listen over udbydere og deres priser her øverst på siden.
De største fibernet-udbydere herhjemme
Blandt de største fibernet-udbydere herhjemme finder vi:
YouSee
YouSee er privatdelen af det gamle TDC – selv om YouSee-navnet tidligere kun blev brugt til TDCs kabel-tv selskab.
YouSee udbyder fibernet på deres eget fibernetværk i de områder af landet, hvor de har etableret det. YouSee tilbyder også bredbåndsforbindelser med samme hastigheder som fibernet på deres gamle kabel-tv forbindelser via coaxial-kabler.
Derudover udbyder de ADSL-forbindelser og mobilt bredbånd i de områder af landet, hvor de ikke selv har fibernetværk.
Waoo
Waoo er et bredbåndsfirma, som ejes af en række af landets elselskaber. De er opstået dels gennem opkøb af lokale kabel-tv og antenneforeninger eller i forbindelse med, at det lokale elselskab har etableret fibernet i deres forsyningsområde.
Derfor kan du få lynhurtigt internet fra Waoo via deres egen infrastruktur over stort set hele landet. Enten via den eksisterende kabel-tv-forbindelse eller via fibernet.
Stofa
Stofa var tidligere udelukkende leverandør af kabel-tv. Men i dag er de også en stor spiller inden for fibernet i de områder af landet, hvor de er til stede.
Lige som YouSee og Waoo tilbyder Stofa også hurtige bredbåndsforbindelser over deres egen infrastruktur via de gamle tv-kabelnet, som de ejer. Samt via nyetablerede fibernet-forbindelser.
Boxer
Boxer stod oprindeligt kun for salg af abonnementer på jordbaseret betalings-tv via det digitale tv-signal.
Senere begyndte de også at sælge bredbåndsinternet både via de gamle telefonlinjer, kabel-tv netværk og fibernet. De har dog ikke deres egen infrastruktur, men videresælger eller køber datakapacitet hos en række samarbejdspartnere inden for telefoni, kabel-tv og fibernet.
Telenor/MaxSpeed
Telenor var oprindeligt et af de mobilselskaber, som var med til at starte 3G-teknologien op herhjemme.
Under navnet MaxSpeed udbyder de i dag også kablet internet med fibernet-hastigheder via kabel-tv stik som en af deres produkter.
Telia
Telia var også en af de første 3G-mobilselskaber herhjemme. De udbyder lynhurtigt internet med fiber-hastigheder på op til 1.000 Mbit/s via både fibernet og kabel-tv, samt bredbånd via telefonstik på op til 100 Mbit/s.
Hiper
Hiper er i dag en del af TDC-koncernen, og fungerede oprindeligt ligesom de mobilselskaber, som videresolgte taletid på andre mobilselskabers netværk.
Hiper sælger således internetforbindelser på YouSees både telefon-, kabel-tv- og fibernetbaserede netværk til priser, der matcher de billigste udbydere på markedet.
Hvordan skifter jeg fibernetudbyder?
Har du fundet en billigere udbyder af fibernet, end den du har i dag, er det første, du skal finde ud af, om udbyderen har mulighed for at levere fibernet på din adresse.
Kan udbyderen det, er det næste, du skal undersøge, hvor lang tids opsigelsesfrist du har hos din nuværende fibernet-udbyder.
Har du fået fibernet inden for det sidste halve år, vil du typisk være omfattet af en 6 mdr. bindingsperiode, lige som mange mobilselskaber også benytter.
Du kan også risikere, at din gamle udbyder opkræver betaling for det udstyr, du har stående på adressen, hvis du ikke leverer det tilbage.
Uanset hvordan, er det nemmeste oftest at kontakte din gamle udbyder, få aftalt en skæringsdag for skiftet. Derefter bestiller du fibernet hos din nye udbyder, så abonnementet træder i kraft samme dag, som det gamle udløber.
I nogle tilfælde kan det dog give nogle udfordringer. F.eks. hvis den nye udbyder ønsker at genbruge fiberforbindelsen ind til huset fra den gamle udbyder, men har brug for at flytte tilslutningen fra den gamle udbyders fiberkabler i vejen og til deres egne.
Derfor kan du i nogle tilfælde komme ud for, at du kommer til at så uden fibernet i nogle dage, hvis du ønsker at skifte udbyder.
Hvilken fibernet-hastighed skal jeg vælge?
Men behøver du virkelig vælge den højeste hastighed på dit fibernet, eller kan du klare dig med en lidt lavere båndbredde til en billigere abonnementspris?
Det er båndbredden, der giver prisforskellen på fibernet-abonnementerne
De fleste udbydere af fibernet tilbyder flere forskellige abonnementer, hvor forskellen netop er den maksimale båndbredde på fibernet-forbindelsen. Til gengæld kan du sende og modtage lige så meget, som du vil i modsætning til mobilt internet, hvor det er det månedlige dataforbrug, som afgør prisen på abonnementet.
Dog har de fleste fibernet-udbydere en øvre grænse på dataforbruget hos den enkelte abonnent for at sikre båndbredde nok til alle abonnenter på deres netværk. Grænsen ligger dog så højt, at du i praksis aldrig vil komme til at løbe ind i den, medmindre du sender voldsomt store filer rundt, hoster en streamingtjeneste eller får din computer hacket og brugt til ulovlig fildeling.
Hvilket fibernet-abonnement skal jeg vælge?
Hvor stor båndbredde du har brug for, afhænger af, hvad det er for tjenester, du bruger din fibernet-forbindelse til. Samt hvor mange der bruger fibernet-forbindelsen samtidig.
Hvornår skal jeg vælge et lille fibernet-abonnement?
Er du kun dig selv og måske en partner i husstanden, og bruger I primært fibernetforbindelsen til at surfe på internettet, gå på de sociale medier, samt sende mails, kan du snildt klare dig med en af de mindste abonnementer på 10/10, 20/20 eller 30/30 Mbit/s.
Du kan også sagtens se en film eller en serie via internetforbindelsen, uden at det giver problemer. Medmindre din partner bruger en anden streamning-tjeneste eller spiller f.eks. Counter-Strike eller uploader store filer imens.
Hvornår skal jeg vælge et ”mellem” fiber-abonnement?
Er I 3-4 personer i husstanden – f.eks. 2 voksne og 1-2 børn – og vil I gerne have båndbredde nok til, at ungerne kan se hver deres streaming tjeneste eller spille online, mens de voksne ser en film eller serie sammen, skal du vælge en fibernet-forbindelse på mellem 50/50 og 100/100 Mbit.
Det giver rigelig med båndbredde til alle – også selv om I går på internettet, de sociale medier eller bruger andre tjenester imens.
Hvornår skal jeg vælge et fibernet-abonnement på over 100 Mbit/s
Er I mere end 5-6 personer i husstanden, der har brug for at se streaming-tjenester eller spille online, bør du overveje et fibernet-abonnement på 100 Mbit/s eller mere.
Det er også en god løsning til dig, som driver dit eget firma fra hjemmeadressen, og hvor I tit er flere, der har brug for at holde online møder samtidig, eller tit sender meget store filer til kunder eller samarbejdspartnere.
Hvornår har jeg brug for en fibernet-forbindelse på 1000 Mbit/s?
En 1000/1000 Mbit/s fibernet-forbindelse giver båndbredde nok til at adskillige familier kan streame film og serier, spille på nettet og deltage i online møder – samtidigt.
Så i praksis vil en 1000/1000 Mbit/s fibernet-forbindelse være et totalt overkill for de fleste.
Omvendt er der noget trygt og sikkert ved, at du er sikker på aldrig (eller virkelig, virkelig sjældent) kommer til at løbe ind i problemer med manglende båndbredde på internetforbindelsen.
1000/1000 Mbit/s fibernet-forbindelser er samtidig en god fremtidssikring af internetforbindelsen til din bolig. For i takt med at der kommer flere og flere enheder i husholdningen, som kan forbindes til internettet, vil behovet for båndbredde øges frem i tiden.
Datamængden fra den slags enheder er dog oftest yderst begrænset. Til gengæld vil der tit være brug for båndbredden i kritiske situationer, hvor f.eks. leverandøren af enhed skal fejlsøge eller reparere på den over distancen.
Så selv om 1000/1000 Mbit/s lyder som rigeligt internet i dag, kan der komme et tidspunkt i løbet af de kommende år, hvor du vil takke dig selv for, at du valgte at købe maksimal hastighed på din fibernet-forbindelse.
Spar penge på fibernetforbindelsen med en asynkron fibernet-forbindelse
Nogle udbydere tilbyder også asynkrone fibernet-forbindelser. Her er der – lige som med ADSL – forskel på upload- og download-hastigheden.
Men hvor du får hurtigere upload end download på en ADSL-forbindelse er det omvendt på en fibernet-forbindelse med asynkron hastighed.
Her er det download-forbindelsen, du får størst båndbredde på, og upload der er langsommere. Typisk 1000 Mbit/s i download og 250 eller 500 Mbit/s i upload. Det betyder, at du stadig kan uploade store filer og videoer med en hastighed, der er væsentligt hurtigere end på en hurtig ADSL-linje.
Prisforskellen på en asynkron internetforbindelse med 1000 Mbit/s på download-siden, ligger typisk på 50-75 kroner om måneden i forhold til en synkron 1000/1000 Mbit-forbindelse – og har du sjældent brug for at uploade store filer, er det en god, lille besparelse på dine faste udgifter.
Sådan får du det bedste udbytte af dit fibernet
Når du skal udnytte internettet fra en fiber i dit eget net derhjemme, er det vigtigt, at du tjekker dit eksisterende netværksudstyr. Særligt hvis den kablede del at hjemmenetværket består af ældre kabler og switche.
Som udgangspunkt behøver du ikke andet netværksudstyr end det, du får med fra din fibernet-udbyder. Her får du typisk en router, som modtager internetforbindelsen via fiberkablet, og fordeler det i husstanden via et trådløst WiFi-netværk.
Det er fint nok til de flestes behov, såfremt de har fladskærme og andre elektroniske enheder, som kan modtage et trådløst netværkssignal. Samt at der ikke er for mange, som trækker på båndbreddeforbrugende streaming-tjenester samtidigt, eller der er udfordringer med at få fordelt det trådløse netværkssignal.
De fleste internetroutere er også udstyret med 4 porte til kablet netværk. Her kan du tilslutte de enheder, som ikke kan modtage trådløst internet, eller tilslutte boligens eksisterende kablede netværk.
Når WiFi-netværket ikke dækker ordentligt
Lige som mobilsignalet er WiFi-dækningen i din bolig afhængig af, hvor let det er for signalet at komme frem. Tykke eller mange mure mellem dig og internetrouteren dæmper signalet.
Samtidig kan store metalgenstande som f.eks. køleskabe, oliefyr eller metalkonstruktioner i bygningen bremse dit trådløse netværk så meget, at du enten får en meget lavere hastighed, eller der slet ikke er forbindelse til netværket.
Er det tilfældet, kan du forstærke signalet på WiFi-netværket enten med en såkaldt repeater eller et kablet access point, som henter signalet fra internetrouteren via et netværkskabel.
Forstærk WiFi-signalet med en repeater
Den nemmeste måde at forstærke WiFi-signalet et sted i din bolig, hvor der ikke er særlig god dækning, er ved at bruge en såkaldt WiFi-repeater.
Det er en lille enhed, der nærmest ligner en babyalarm til strøm. Den sætter du i stikkontakten et sted i nærheden af det sted i boligen, hvor WiFi-forbindelsen er dårlig.
Det kræver dog, at der er god forbindelse til WiFi-netværket fra internetrouteren, der hvor du sætter repeateren op. Og at der er god forbindelse til repeateren der, hvor du har dårligt WiFi-signal.
Er det tilfældet, får du en meget bedre internetforbindelse på din computer, tablet eller hvad det nu er for en enhed, som har svært ved at få forbindelse til WiFi-signalet fra internetrouteren.
Men desværre får du derved omkring dobbelt så mange datapakker på WiFi-forbindelsen over resten af boligen. For hver gang du sætter en repeater op i din bolig, gentager den alle de datapakker, som den modtager. Så bruger du flere repeatere kan det mangedoble trafikken på WiFi-netværket.
Det kan i værste fald begrænse båndbredden på WiFi-signalet i resten af huset. Samtidig kan repeateren nogle gange tabe WiFi-forbindelsen til internetrouteren – fordi den kløjes i de mange datapakker – hvorfor det kan være nødvendigt at genstarte den. Det gør du ved at tage den ud af stikkontakten og sætte den i igen.
Styrk WiFi-signalet med et kablet access point
En anden måde at styrke WiFi-signalet på i den del af boligen, hvor der er dårlig trådløs forbindelse til internetrouteren, er ved at sætte et såkaldt access point op.
Access pointet modtager internetforbindelsen fra internetrouteren via et netværkskabel, og du kan så oprette forbindelse til access pointet med den enhed, du vil bruge internetforbindelsen trådløst på.
Denne løsning øger ikke antallet af datapakker i luften på samme måde, som en WiFi-repeater – eller har nogen anden negativ indvirkning på båndbredden på det trådløse netværk i resten af boligen.
Til gengæld er det nødvendigt, at du skifter WiFi-forbindelse, hvis du bevæger dig rundt i boligen, mens du bruger internettet. Det kan dog oftest ske automatisk, hvis du har sat din enhed op til at oprette automatisk forbindelse til de enkelte access points på dit trådløse netværk. Så skifter enheden selv forbindelse, alt efter om det er internetrouteren eller access pointet, den får det kraftigste signal fra, der hvor du er.
Når ældre udstyr sætter begrænsninger for internethastigheden
I langt de fleste tilfælde vil dit eget netværk ikke sætte nogle begrænsninger for internethastigheden i boligens forskellige rum.
Men anvender du eksisterende udstyr til f.eks. at fordele en kablet internetforbindelse, eller har du en ældre WiFi-repeater eller et access point stående på steder i boligen, hvor WiFi-signalet er for svagt, kan det lægge en dæmper på udnyttelsen af båndbredden på dit fiber-internet.
For så snart din internetforbindelse er hurtigere end 100 Mbit/s, kan gamle netværkskabler og WiFi-standarder spænde ben for, at du kan udnytte den fulde båndbredde.
For mange ældre netværkskabler kan ikke fordele netværkssignalet med mere end netop 100 Mbit/s, og ældre WiFi-standarder arbejder med netværkshastigheder på maksimalt 54 Mbit/s.
Så virker dit superhurtige fibernetværk på 1000/1000 Mbit/s lige så langsom som den gamle internetforbindelse, er det en god ide at undersøge, hvor høj båndbredde dit gamle netværks- og WiFi-udstyr kan håndtere.
Webserveren hos tjenesteudbyderen kan også give hastighedsbegrænsninger
Samtidig er der en anden grænse for, hvor meget hurtigere en superhurtig fibernet-forbindelse opleves. For webserveren, som kører din favorithjemmeside eller internettjeneste, svarer ikke hurtigere af, at du har fået større båndbredde på din internetforbindelse.
Derfor kan det være – nogle gange endog yderst – begrænset, hvor meget hurtigere dit internet virker. I hvert fald når du modtager data fra det.
Er du i tvivl om, hvorvidt dit internet virker, eller om du får den båndbredde, du betaler for, er det altid en god ide at tjekke hastigheden med vores bredbåndstest.
I langt de fleste tilfælde vil det dog vise sig, at det ikke er internethastigheden den er gal med, men hastigheden på webserveren, du modtager data fra, som ikke kan følge med båndbredden på din forbindelse.
Hvad gør jeg, hvis fibernetforbindelsen ikke virker?
Viser bredbåndstesten imidlertid, at din fibernet-forbindelse er gået ned, behøver du ikke fare til at ringe til din fibernet-leverandør med det samme.
Oftest kan du klare problemet selv ved at slukke for den router, som modtager og fordeler internettet i din bolig.
Men du skal ikke bare slukke på selve routeren. Du skal slukke og hive stikket ud i minimum 10-15 sekunder. Så er du sikker på, at alle kondensatorer og andre strømopbevarende komponenter i routeren er blevet afledet.
Sæt derefter stikket i stikkontakten og tænd for routeren igen.
Vent derefter, og følg med på LED-dioderne eller displayet på routeren, for at se, om routeren opretter korrekt forbindelse til internettet igen. Det kan godt tage nogle minutter, før routeren har oprettet forbindelse med og er blevet godkendt af udbyderens server.
Når forbindelsen ser ud til at være etableret, fordi LED-dioderne lyser korrekt, eller det står på displayet, kan du prøve at tjekke forbindelsen af i praksis. F.eks. ved at gå ind på siden med vores bredbåndstest.
Kan du indlæse den, er der forbindelse til internettet – og du kan så bruge bredbåndstesten til at se, om du har fuld fart på fibernetforbindelsen igen.
Hjælper det ikke, er der ikke andet for end at kontakte din udbyder, og fejlmelde forbindelsen.
Tjek eventuelt først udbyderens hjemmeside via din SmartPhone eller tablet med mobil dataforbindelse. Måske er der tale om planlagt vedligeholdelse, eller også er fejlen allerede blevet indrapporteret af andre.
I begge tilfælde vil det oftest fremgå af hjemmesiden, hvornår du kan forvente, at fejlen er rettet igen.
Find den bedste fibernet-udbyder på din adresse
Vil du gerne have det bedste fibernet, der hvor du bor – eller ønsker du at finde en billigere udbyder?
Så rul op til toppen af siden, tjek listen over udbydere af fibernet, og find ud af, om de kan levere fibernet til din adresse.