Streaming Tjenester

*KUN 19 kr. pr. måned i hele 3 måneder - SPAR over 75%

Oprettelse

0 kr.

Aldersgruppe

Alle

Bedømmelse

★★★★★

Pris/md.

19 kr.*

Ekstra : Disney+ har lige lanceret Disney Star med timevis af prisbelønnede titler og underholdning

Oprettelse

0 kr.

Aldersgruppe

Alle

Bedømmelse

★★★★★

Pris/md.

65 kr.

Ekstra : Få de første 14 dage gratis lige nu!

Oprettelse

0 kr.

Aldersgruppe

Alle

Bedømmelse

★★★★★

Pris/md.

129 kr.

Ubegrænset underholdning Stream film, serier, børnenes favoritter, sport mm.

Streaming er en betegnelse, som dækker over at se film og serier over nettet – enten via et betalt abonnement som f.eks. Netflix eller gratis eller reklamefinansieret på f.eks. dr.dk, Viafree, Dplay og andre udbydere. Streaming kræver en god internetforbindelse med en vis båndbredde. Læs videre her, og få alt at vide om streaming, og hvordan du finder de rigtige streamingtjenester til dig.

De fleste danskere har for længst kastet sig over streaming. Det er et spændende alternativ til traditionelt flow-tv. For i forhold til gammeldags fjernsyn kan du helt selv kan bestemme, hvad og hvornår du ser de serier og film, som ligger på de enkelte streaming tjenester.

Hvad er streaming?

Streaming er en betegnelse for at se film, serier og mere traditionelle udsendelser over internettet. Enten via en betalt tjeneste eller via et gratis streamingtilbud på internettet.

Den store forskel på streaming og traditionelt tv er som allerede nævnt, at du selv vælger, hvad du vil se, hvor du på traditionelt fjernsyn kun kan vælge de udsendelser, som er programsat. Du er dog stadig begrænset af udbuddet af film, serier og andre programmer, som ligger på den tjeneste, du ser fra. De fleste betalte tjenester udbyder dog så meget indhold, at du aldrig kommer til at mangle noget nyt at se på.

For at kunne streame, skal du som minimum have en internetforbindelse med en tilstrækkelig båndbredde, samt en egnet enhed, du kan se streamingen på. Det kan være alt lige fra din mobiltelefon over en tablet eller computer og til dit fladskærms-tv. Sidstnævnte skal dog kunne tilsluttes internettet – enten via dit trådløse netværk eller en kablet internetforbindelse.

Hvad er streaming tjenester?

De firmaer og organisationer som udbyder streaming på internettet kaldes for streaming tjenester. Som allerede nævnt findes der både betalte og gratis tjenester. Enten med et bredt eller mere specialiseret udbud af udsendelser, serier og film.

Betalte streaming tjenester

For at kunne se udsendelser fra betalte streaming tjenester, skal du tegne et abonnement. Det betales månedsvis forud. I nogle tilfælde kan du dog få en klækkelig rabat på tjenesten, ved at betale for et år ad gangen.

Abonnementet tegnes på tjenestens hjemmeside, hvorfra du også kan tilgå tjenestens udbud af programmer, serier og film, når du har betalt abonnement.

Vil du tilgå streaming tjenesten på dit tv, din mobil, din tablet eller din computer, skal du hente tjenestens app til den pågældende enhed. Så snart den er installeret, kan du logge ind, og se tjenestens udbud fra den pågældende enhed.

Eksempler på betalte streaming tjenester

Der findes mange forskellige betalte udenlandske og danske streaming tjenester – og der kommer løbende flere til. Mange af tjenesterne udspringer fra de gamle udbydere af kabel- og satellit-tv, mens andre ejes af filmselskaber, tv-stationer eller andre udbydere af underholdning.

Blandt de mest kendte og udbredte betalte streamingtjenester finder vi bl.a.:

  • Netflix – Netflix er i dag verdens største udbyder af streaming på nettet. Tjenesten er amerikansk og startede i 1997 med at udleje DVD-film på abonnement. I 2007 startede firmaet de første forsøg med streaming, og over de kommende år gik Netflix fra at være den største kunde hos til det amerikanske postvæsen og til at være den største kilde til internettrafik i USA. Netflix har været tilgængelig på det danske marked siden 2012, og er også her den absolut største streamingtjeneste.
  • HBO – HBO er en forkortelse for Home Box Office. De startede oprindeligt med at tilbyde betalte programmer via kabel-tv helt tilbage i 1972. Over tiden fik HBO et bredt udvalg af forskellige kanaler med indhold inden for forskellige genrer lige fra sport og til kriminalstof. Flere af disse havde egenproduktion af programmer. Hen over 00’erne lancerede firmaet deres streaming tjeneste, som dog først for alvor fik international interesse, da HBO lancerede serien Game of Thrones i 2010. HBO er i dag verdens næststørste streamingtjeneste, mens den kun er den sjettestørste tjeneste herhjemme.
  • Disney+ – er Disneys egen streamingtjeneste. Her har du adgang til alle de kendte Disney-film og serier inklusive film og serier fra Lucasfilm, Pixar, Marvel, National Geographic og flere andre Disney-ejede film- og tv-selskaber. Tjenesten har kun eksisteret i få år, og havde først dansk præmiere i maj 2020. Men på grund af det populære indhold og den overraskende lave pris på abonnementet, er det i dag en af de mest populære og hastigst voksende streamingtjenester herhjemme.
  • Amazon PrimeVideo – Internetgiganten Amazon har også deres egen streamingtjeneste, som du kan tegne abonnement på i Danmark med danske undertekster. Tjenesten udbyder egenproducerede serier og film, samt populære film og serier fra andre producenter. Ligesom Disney+ har tjenesten et meget billigt abonnement, men har stadig ikke den store udbredelse herhjemme.
  • TV2 Play – Er TV2’s streamingtjeneste, hvor du kan se tv-stationens egenproduktion af programmer og serier, samt en stor del af de udenlandske film og serier, som de sender på flow tv-udgaven af TV2. Du kan tilkøbe forskellige former for abonnementer til tjenesten, herunder en version hvor du også kan se deres flow-tv-kanaler live i app’en, samt en version som også giver adgang til deres sportskanaler.
  • Cmore – Tjenesten udspringer oprindelig fra den franske satellitkanal Canal+, som har været til stede på det danske marked siden 1997. Men op gennem 00’erne skiftede selskabets skandinaviske kanaler ejere flere gange, indtil de landede hos det Bonnier-ejede tv-selskab TV4. Cmore tilbyder en række egenproducerede serier som f.eks. BECK, samt et bredt udvalg af film for forskellige skandinaviske filmselskaber som f.eks. Svensk Filmindustri (SF Studios).
  • Viaplay – Denne tjeneste udspringer ligesom Cmore også fra den tidligere satellitudbyder Viasat, som ejes af MTG Broadcasting AB – en del af Nordic Entertainment Group. De står bl.a. bag den populære kanal TV3, som nok mest er kendt for reality-serier som Familien på Bryggen, Robinson Ekspeditionen, Paradise Hotel med videre. Tjenesten fås også i en gratis version, der hedder Viafree – se senere.
  • Dplay – Denne tjeneste udbydes af Discovery Networks Danmark, som også er en tidligere udbyder af satellit-tv med kendte tv-kanaler som Kanal 4, Kanal 4, 6’eren og Canal 9. Samt de udenlandske kanaler Eurosport og Discovery Channel. Dplay tilbyder tv-serier og programmer fra disse kanaler i form af både en gratis version og to forskellige abonnementspakker. Det drejer sig primært om reality-shows som f.eks. Ex on the Beach, samt forskellige danske og udenlandske tv-serier og talkshows. Heraf flere egenproducerede.
  • Dansk Filmskat – er en mere nichepræget streaming-kanal, som tilbyder fri adgang til stort set alle de elskede, danske filmklassikere som Olsen-Banden, Far til 4, Morten Koch og film med Dirch Passer. Tjenesten udbydes af det Egmont-ejede Nordisk Film.

Derudover findes der en lang række andre betalte streaming tjenester, ligesom der løbende kommer flere til.

Gratis streamingtjenester

De gratis tjenester udbydes enten af offentlige institutioner som f.eks. DR, biblioteker og lignende. Flere af de betalte streamingtjenester kan også tilgås i gratisversioner. Her kan du kun se et begrænset udbud af deres udsendelser, som oftest vises med indbyggede reklameblokke eller reklamer før udsendelsen starter. Andre giver først adgang til nye episoder af serier og udsendelsesrækker et stykke tid efter, at de har haft præmiere for de betalende abonnenter.

De fleste gratis streamingtjenester kan enten tilgås direkte på tjenestens hjemmeside uden at du behøver registrere dig. Andre kræver, at du opretter en gratis bruger. Mange tilbyder også apps til de mest populære typer af enheder, som folk bruger til at streame film og serier på.

Eksempler på gratis streaming tjenester

Nogle af de mest kendte udbydere af gratis streamning-tjenester herhjemme er:

DR – Danmarks Radio giver gratis adgang til alle deres egenproducerede serier og udsendelser fra deres hjemmeside, samt fra DR TV-app’en på SmartPhones og Tablets. Til gengæld tilbyder de ikke nogen app til de mest udbredte Smart TV-platforme. Her skal du have fat i en særlig app, som kan emulere de fire farvede knapper, som findes på fjernbetjeningen til et traditionelt digital-tv. Så kan du lukke op for DR TV-app’en, når du er på en af DR TVs flow-tv-kanaler. Udover egenproducerede ting kan du også tilgå de seneste episoder og film, som har været vist på DR’s flow-tv – såfremt DR har en aftale med det pågældende film- eller tv-selskab.

Viafree – Dette er Viaplays gratis version. Den har sin egen app, hvor du kan se nogle af Viaplays egenproducerede og udenlandske serier og andre programmer. Adgangen til de enkelte afsnit er forsinket i forhold til udgivelsen på den betale version af Viaplay, lige som der er indsat reklameblokke i mange af programmerne.

Dplay – Dplay fås også i en gratisudgave, hvor du kan se udvalgte underholdnings- og realityserier som f.eks. Politijagt, Ex on the Beach og så videre.

Filmstriben – Er bibliotekernes filmtjeneste. Her kan du streame alle de kendte film helt gratis, ganske som du i gamle dage kunne låne film på DVD på de fysiske biblioteker. Alt hvad du skal gøre for at se gratis med, er at få registeret dig som låner på dit lokale bibliotek. Det kan gøres online ved at du logger ind med dit NemID på kommunens hjemmeside. Du bliver videredirigeret til din kommunes hjemmeside, hvis du klikker på Ny bruger-linket på Filmstriben.dk. Du kan tilgå Filmstriben fra din computer, samt fra apps til Android- og Apple iOS-enheder. Vil du se Filmstriben på dit tv, kan du gøre det ved hjælp af et Chromecast.

Filmcentralen – Filmcentralen er det danske filminstituts streamingtjeneste, hvor du kan få adgang til mere end 3000 danskproducerede kortfilm, undervisningsfilm og dokumentarfilm fra de seneste 100 år. Filmene kan ses direkte fra hjemmesiden på din computer. Nogle film kræver login med UNI-Login, fordi de kun er beregnet til undervisningsbrug i folkeskolen. Det gælder også kortfilm til de yngste, som ses gennem den særlige Filmcentralen/For de yngste app, som fås til Apple iOS.

Streaming – hvordan foregår det?

Selve streamingen foregår ved, at du logger dig på eller gå ind på den streaming tjeneste, som du vil se udsendelser fra. Derefter vælger du den film, serie eller det program på tjenesten, som du ønsker at se.

Nu begynder streaming tjenesten at sende datapakker fra deres server og til den enhed, som du ser på. Her gemmes datapakkerne i hukommelsen i en såkaldt buffer. Derved ligger der altid data til et til to minutters visning, før streamingprogrammet begynder at vise udsendelsen.

På den måde kommer programmet du ser ikke til at hakke eller stoppe, fordi der hele tiden er data nok lokalt, til at du kan se programmet, mens der hentes flere datapakker hjem over internetforbindelsen.

Er båndbredden på internetforbindelsen i orden, kommer du aldrig til at opleve problemer med hakkende programmer, fordi det tager kortere tid at overføre nye data, end det tager at afspille de data, som du har liggende gemt lokalt i bufferen.

Hvorfor hakker streamingen?

Kun hvis båndbredden på den internetforbindelse, du ser tjenesten over, er for dårlig, vil der opstå problemer. Det starter oftest ved, at billedkvaliteten reduceres. Det kan du se, ved at billedet bliver mere uldent i det. Derved skal der overføres færre data, så du ikke oplever afbrydelser i programmet.

Er det ikke nok, begynder bevægelserne i billedet at hakke, og løber bufferen tør for data, standser programmet helt, indtil der er overført data nok til, at udsendelsen kan fortsatte.

Mister programmet eller app’en på enheden, som du ser streaming tjenesten på, helt internetforbindelsen, får du vist en fejlmeddelelse. Først når du atter har internetforbindelse, kan du fortsætte med at se det, som du var i gang med.

Hvor stor båndbredde kræver streaming?

Streaming kræver ikke en voldsom båndbredde. Faktisk kan du streame film og serier over stort set alle former for internetforbindelser i dag. Dog kan du være udfordret på mobile internetforbindelser om aftenen. Her bliver den samlede båndbredde på de enkelte sendemaster nemlig delt af alle brugerne. Derfor kan det blive småt med båndbredden til den enkelte bruger, når der er mange, som streamer samtidig.

Dette problem forventes dog helt at forsvinde, i takt med at flere og flere mobilbrugere går til det nye 5G mobilnet med lynhurtige internetforbindelser.

På kablede forbindelser er der sjældent problemer, medmindre du kører på en af de langsomste ADSL-forbindelser.

Sådan finder du nye streaming tjenester

Vil du se endnu flere streaming tjenester, eller er du på jagt efter de nyeste udbydere på markedet?

Den nemmeste måde at finde nye streaming tjenester på, er ved at gå ind i app-oversigten på dit SmartTV. Her finder du apps fra streaming-udbydere fra stort set hele verden, hvoraf det dog kun er nogle få, som du kan tilgå herhjemme.

Så snart der kommer nye tjenester på markedet, vil de oftest også have udgivet en app til de mest udbredte SmartTV-platforme. Her vil de oftest være markeret som nyheder, eller også kan du sortere listen efter ”Nyeste” og på den måde få overblik.

Mange af de nye streaming tjenester som kan ses herhjemme, vil naturligvis også annoncere for deres tilstedeværelse på nettet og i dagspressen m.v.

Hvad koster streaming?

Abonnementet på de betalte streaming tjenester ligger på fra under 50 kroner om måneden og op til omkring 200 kroner alt efter hvilken streaming tjeneste du ønsker at abonnere på.

Prisen på abonnementet afhænger typisk af, hvor mange brugere der kan se med. Men selve prisniveauet på tjenesten fortæller ikke noget om hverken antallet af udsendelser eller kvaliteten af indholdet. Det er ikke sådan, at de dyreste tjenester har det største udbud af film, serier og programmer. Eller at de dyreste tjenester har film og serier af en ekstra høj kvalitet.

Prisstrategien afhænger udelukkende af, hvor attraktiv tjenesten ønsker at være for deres primære målgruppe. Således har Disney-koncernen bevidst valgt en forholdsvis lav månedlig abonnementspris og en endnu lavere årlig pris på abonnementet for hurtigere at komme ind på markedet.

Hvilken streamingtjeneste er bedst?

Det er ikke muligt at udråbe en bestemt streaming tjeneste som den bedste. For hvad der er den bedste streaming tjeneste for dig, handler udelukkende om dine personlige præferencer.

Ønsker du et bredt udvalg af forskellige film, serier og underholdnings- og dokumentarprogrammer, vil det typisk være de store streaming tjenester som Netflix og HBO, du skal gå efter.

Men har du en mere specialiseret interesse i f.eks. skandinaviske eller danske film, skal du i stedet vælge f.eks. Cmore, Dansk Filmskat eller Filmstriben. Og er du til de mest populære science fiction- og fantasyserier og -film, eller leder du efter masser af underholdning til børnene, skal du kaste dig over Disney+.

Sværger du til danske sitcom- og realityserier, er det udbydere som Viaplay og Dplay, du kan undersøgenærmere – og i nogen grad også DR TV.

Så alt efter dine interesser, genremæssige præferencer og smag, er der forskellige streamingtjenester, som er de bedste for dig.

Mange ser på flere tjenester

Af samme grund har de fleste familier i dag abonnement på mere end en streamingtjeneste – samt adgang til flere af de gratis tjenester.

Det har gjort streaming til et af de hurtigst ekspanderende markeder inden for underholdningsbranchen i dag. Samtidig er der masser af film, som får præmiere på de store streamingtjenester frem for at komme i biografen. For distributionsudgifterne er væsentlig lavere, og indtjeningen kun marginalt mindre.

Derfor er streaming også en af de største konkurrenter til biograferne. For i takt med at fladskærms-tv og lydsystemer bliver billigere og større, bliver det nemmere at skabe biografstemning derhjemme.

Tilsvarende forventes streaming også med tiden helt at erstatte det traditionelle flow-tv. Men begge dele ligger nok nogle år ude i fremtiden.

Så vil du være med, der hvor alt det spændende sker inden for tv og underholdning, er det en streaming tjeneste, du skal tegne abonnement på.

Streaming er en teknologi og måde at se film, tv og serier på samt at høre musik. Når du streamer ser du for eksempel en film, mens det filmen hentes til din computer. Der er visse fordele ved streaming, hvis man sammenligner med at se traditionel TV, så hentes hele filen ikke ned på din computer med det samme. Derfor kræver det altså ikke ligeså meget plads at streame, som det gør, hvis du downloader en film til din computer. Her opbevares nemlig kun enkelte dele af filmen, samtidig med at du afspiller den. Hele filmen ligger aldrig på din computer.

Ønsker du at streame, kræver det ofte en hurtig internetforbindelse og den del mængde data i dit abonnement fra din internetudbyder. Streaming er inden for de seneste par år blevet rigtig populært i Danmark, hvor der er kommet mange store tjenester ind på markedet. Her kan blandt andet nævnes Viaplay, Netflix og HBO.

Tilbage til wiki